SODA: Stop, Observe, Detach, Awaken

SODA, wat staat voor Stop, Observe, Detach, Awaken, is een techniek die wordt gebruikt in mindfulness en meditatiepraktijken. Het doel is om bewustzijn en aanwezigheid in het huidige moment te bevorderen en om te helpen bij het beheersen van reactieve gedachten en emoties. Hier is een uitleg van elke stap:

  1. Stop: Dit is de eerste stap waarin je stopt met wat je aan het doen bent. Het is een bewuste pauze waarin je je aandacht richt op het huidige moment.

  2. Observe: In deze stap observeer je je huidige ervaring. Dit kan je gedachten, gevoelens, sensaties in je lichaam, of je omgeving omvatten. Het doel is om gewoon te merken wat er gebeurt zonder erover te oordelen.

  3. Detach: Deze stap gaat over het loslaten van elke gehechtheid aan wat je hebt waargenomen. Dit betekent dat je je gedachten en gevoelens erkent zonder erdoor geconsumeerd te worden. Je ziet ze als tijdelijke ervaringen die komen en gaan, niet als vaste aspecten van jezelf.

  4. Awaken: De laatste stap is een soort ontwaken of vernieuwing van je bewustzijn. Het is een moment van helderheid waarin je je realiseert dat je niet je gedachten of gevoelens bent, maar de waarnemer van die ervaringen. Dit kan leiden tot een gevoel van rust, vrijheid en innerlijke vrede.

De SODA-techniek kan nuttig zijn in stressvolle situaties of wanneer je merkt dat je wordt meegesleept door negatieve gedachten of overweldigende emoties. Het is een manier om jezelf te gronden en terug te keren naar het huidige moment.